SOCIAAL & ECONOMISCH

Sociale impact stadslandbouw

Initiatieven die met stadslandbouw bezig zijn hebben bijna allemaal een sociaal element. Door samen op een plek aan het werk te zijn leer je je buren en mede tuinders beter kennen. Dat zorgt voor sociale cohesie in een wijk, verbindt mensen van verschillende culturen met elkaar en helpt het alsmaar groeiende aantal gevallen van eenzaamheid tegen te gaan. Er ontstaat een versterkte sociale binding binnen een buurt, mensen weten elkaar eerder te vinden als zee en hulpvraag hebben, zijn eerder geneigd elkaar spullen uit te lenen of een auto te delen. Soms zetten mensen zelf gezamenlijk een deelauto platvorm op voor de buurt, of een zonnepanelen energiecoöperatie(zie bijv. De Groene Regentes of wooncoöperatie (zie bijv. ‘t Welpje of De Groene Mient)
Naast het sociale effect van buurttuinen zijn er ook andere manieren om een sociaal aspect te koppelen aan het kweken van voedsel. Het plan van generatietuinen is om oudere mensen te verbinden met kinderen. Ouderen hebben kennis en de behoefte aan gezelschap, kinderen zijn fysiek beter in staat een deel van het tuinwerk te doen en kunnen wat leren van de oudere generatie.
Er bestaan verder bedrijven in de voedsel sector die zich er op richten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen (bijv. Mens en Tuin of GloriousBastards). En tuinen die tevens begeleiding bieden voor arbeidsreïntegratie (bijv. BuitenLeeft )

En daarnaast is sociaal óók een eerlijke prijs betalen voor wat je eet. Dan hebben we het over eerlijke handel, met verre landen waar wij voedsel vandaan halen (fairtrade), maar natuurlijk ook eerlijke handel met onze eigen nationale en regionale producenten zodat die een eerlijke boterham kunnen verdienen en niet onder de kostprijs moeten verkopen en moeten leven op subsidie van de overheid.
Hieronder is meer te vinden over de link tussen stadslandbouw en sociale aspecten.

Door een lokaal initiatief te steunen, kan je de mensen in jouw eigen buurt een kans bieden op een leukere sociale, gezondere omgeving. Door lokale producten te kopen kan je initiatieven, telers en boeren in je buurt steunen. Deze kunnen met de inkomsten wederom investeren in de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld door werkgelegenheid te creëren of kennis en vakmanschap in de regio te houden

Mis je iets op deze pagina en wil je iets toevoegen? Neem dan contact met ons op via het digitaal loket.
Volg ons op twitter of facebook.