AAN DE SLAG 

Goed voorbereid in vijf stappen

Deze pagina is bedoelt voor mensen die aan de slag willen met een niet commerciële tuin of stadslandbouwproject.

WIL JE AAN DE SLAG ALS ONDERNEMER? Lees hier verder.

WIL JE AAN DE SLAG ALS IMKER? Lees hier verder.

Wil je meer groen in je wijk? Wil je samen met anderen aan de slag? Wil je een plek creëren waar mensen hun kwaliteiten kunnen laten zien? Wat de reden ook is om aan de slag te gaan met stadslandbouw, het is natuurlijk fijn om gebruik te kunnen maken van de kennis van anderen. Kennis van stichtingen die dergelijke projecten ondersteunen, kennis van producten die je mogelijk gaat gebruiken, kennis van het proces dat hoort bij het opzetten van een initiatief, maar ook kennis van mensen die net als jij ooit de stap maakten om een initiatief te starten. Op deze pagina staan diverse links die je de nodige tijd en energie kunnen besparen en je een vliegende start geven!

1. GESCHIKTE GROND

De eerste stap is het vinden van een geschikte plek om een mooie stadstuin te beginnen. Echter, grond is schaars en beschikbare plekken zijn zeer populair, dus moet je weten waar je moet zoeken. Mocht je al grond hebben, dan is het belangrijk om te weten of dit stuk land ook geschikt is om op te telen.

2. ORGANISEER JEZELF

Een stadslandbouwinitiatief wordt zelden gedragen door maar een persoon. Vaak zet een groep gemotiveerde mensen gezamenlijk de schouders onder een nieuw project. Ondanks dat er in het begin veel animo is om een buurttuin te starten, druipen veel mensen af als blijkt dat er ook vervelende klussen bij horen. Jezelf organiseren is dus van belang voor de continuïteit van je initiatief.

3. FINANCIERING

Als je aan de slag gaat om een project op te zetten, zul je wellicht ook financiële middelen nodig hebben. Wellicht lukt het om werkelijke financiering deels te vermijden door te organiseren dat mensen, of instanties, geen geld maar goederen, kennis of menskracht doneren of ruilen voor iets dat jouw initiatief kan bieden. Heb je toch geld nodig maar kunnen jij en je mede initiatiefnemers zelf niet genoeg geld bij elkaar leggen? Dan zijn er vanzelfsprekend nog andere manieren om aan geld te komen. Je kan een stichting oprichten en mensen motiveren geld te doneren (het Vrienden van… principe), projectaandelen verkopen, je kan geld bij elkaar halen via crowdfunding, een fonds aanschrijven of een subsidie aanvragen.

4. LEER

“Het wiel opnieuw uitvinden” is een maar wat bekend gezegde. En dat is niet zonder rede. Stadslandbouw is relatief nieuw. Het is dus belangrijk dat we kennis delen en van elkaar leren, zowel over wat werkt als ook over wat niet werkt in dit vak.

Ervaringen van andere initiatieven
Inmiddels is duidelijk geworden dat het heel moeilijk is om met het verkopen van groeten geld te verdienen. Door te leren van initiatieven die zware tijden hebben mee gemaakt kunnen we elkaar verder helpen.
Behoeftes stadslandbouwinitiatieven R’dam
Hoe burgerinitiatieven succesvol zijn
Uit je eigen stad kan doorgaan
Rob baan moet stadskas redden
Coöperatief Eigenwijzer
Het einde van Growing Power

Cursussen buiten Den Haag
Groen gelinkt
Veldwerk Nederland
ANMEC
Vilentum Almere
– Warmonderhof Dronten
HAS Hogeschool Breda Venlo
De smaak te pakken
 Bloei & Groei (A’dam)

5. BOUW JE TUIN OP

Bovengenoemde stappen zijn allemaal ter voorbereiding en ondersteuning van wellicht het belangrijkste en leukste gedeelte: het opbouwen en onderhouden van je eigen stadslandbouwinitiatief!

Zijn alle links en tips van deze website nog niet voldoende en heb je behoefte aan advies, dan kan je via ons digitale loket contact met ons opnemen.
Volg ons op twitter of facebook.