CHALLENGE DUURZAAMHEID & VOEDING 

De Challenge Duurzaamheid van studenten van de afdeling Voeding & Diëtetiek van dde Haagse Hogeschool.

De afdeling Voeding & Diëtetiek van de Haagse Hogeschool heeft zich gericht op het thema duurzaamheid en specifiek op de duurzaamheidscomponent van ons voedsel.

Door middel van dit platform willen de studenten van de Haagse Hogeschool jullie meenemen in hun reis om duurzamer te gaan leven en jullie hiermee aansporen om met hen mee te doen. Zij streven niet naar perfectie, maar progressie. Elk beetje helpt namelijk aan een duurzamere wereld. In deze blog stellen zij zich voor aan jullie. Lees mee met hun zoektocht naar manieren om duurzamer te kunnen leven. Lees waarom zij als persoon iets willen ondernemen, verandering willen. Beleef hun zoektocht, wat ze doen, waar ze tegenaan lopen en wat ze ontdekken!

DE VIJF DEELNEMERS VAN TEAM ONE-UP!

Hallo! Mijn naam is Bart Sinteur. Voeding & Diëtetiek volg ik door twee dingen. Ten eerste ben ik al mijn hele leven fanatiek sporter en daar speelt voeding een hele belangrijke rol in, het lijkt mij dan ook superleuk om topsporters te gaan begeleiden. Ten tweede ben ik zelf bezig met duurzaamheid.

….. lees onder meer….

Ik ben Victoria. Op mijn reis door Azië werd ik overrompeld door de beelden van stranden vol plastic en steden waar het moeilijk was om te ademen. Dit was 1 van de redenen waarom duurzaamheid. Ik leef zo natuurlijk mogelijk…

….. lees onder meer….

Ik ben Jane. Van jong af aan wist ik dat ik dit wilde studeren, ik heb het altijd een heel interessant vak gevonden. Ik heb ook een heel atletisch zusje die bewust is over haar voeding, wat ook van invloed was op mijn studiekeuze.

….. lees onder meer….

Ik ben Annet Zitman, 19 jaar oud. Al jaren heb ik veel interesse in (gezond) eten en het lijkt mij heel mooi om andere mensen te gaan helpen met mijn kennis over voeding. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met sporten en

….. lees onder meer….

Hoi! Mijn naam Leah,  ik woon in het centrum van Den Haag. Dit jaar konden we solliciteren voor een challenge die ons leuk leek. In die challenge maak je met 5 anderen een projectgroep met een idee in dat thema.

….. lees onder meer….

1. Bart Sinteur, (21jr)  –  There is no planet B

Hallo! Mijn naam is Bart Sinteur en ik ben 21 jaar. Mensen die dicht bij mij staan zullen mij omschrijven als een doorzetter ben die erg prestatiegericht is. Ik ben zelf erg sportief, waarin die eigenschappen erg goed van pas komen.

Momenteel volg ik de studie Voeding & Diëtetiek en zit ik in het eerste jaar. Deze studie volg ik op De Haagse Hogeschool. Voor mijn studie heb ik zowel mijn mavo- en havodiploma behaald. Daarna heb ik nog een paar baantjes gehad, maar ik wilde weer graag terug naar school. Mijn keuze voor de studie Voeding & Diëtetiek komt door twee dingen. Ten eerste ben ik al mijn hele leven fanatiek sporter en daar speelt voeding een hele belangrijke rol in, het lijkt mij dan ook superleuk, om na mijn studie, topsporters te gaan begeleiden naar hun beste prestaties.

. Ten tweede ben ik zelf bezig met duurzaamheid en daarom eet ik nu ongeveer jaar helemaal plantaardig. Voeding speelt een grote rol in de ecologische voetafdruk en daar wil ik zo’n klein mogelijke bijdrage aan hebben.

Van mezelf weet ik dat ik goed op weg ben met het verduurzamen van mijn leven voor de planeet, we hebben er immers maar één, maar er is zeker verbetering mogelijk.  Door verschillende duurzame challenges te gaan volgen, wil ik mijn ecologische voetafdruk nog meer verkleinen. Ik wil jullie graag meenemen in mijn reis om dat te bereiken. Vanaf maandag begin ik met mijn eerste challenge die 30 dagen zal duren, the instock challenge. Hierin zal voedselverspilling centraal staan.

“There is no planet B.”
Lees mijn blog hier

2. Victoria Stanienda (22jr)

Hi! Ik ben Victoria Stanienda en ik ben 22 jaar oud.  Om een representatief beeld te geven van mezelf, heb ik mijn vrienden gevraagd om mij te omschrijven met 1 woord. Hieruit kwamen de woorden ‘goed’, ‘puur’ en ‘genieter’ meerdere malen naar voren.

Ik ben behulpzaam, actief en ondernemend en ik hou van efficiënt omgaan met mijn tijd. Ik probeer alleen dingen te doen waar ik geluk en energie uit haal (in hoeverre dat kan). Op dit moment zijn dat mijn kamerplanten (27 stuks), paaldansen, yoga en muziek.

Ik zou mijn levensstijl beschrijven als zo natuurlijk mogelijk. Ik beweeg veel, drink geen alcohol en 90% van wat ik eet is plantaardig, hoewel ik ook regelmatig geniet van een pizzaatje of bak ben & jerry’s. Moet kunnen.

Voordat ik aan de opleiding voeding en diëtetiek begon heb ik 2 jaar psychologie gestudeerd, maar het was te theoretisch voor me en ik haalde er geen plezier uit. Ik wist niet helemaal wat ik wilde doen, dus besloot ik op reis te gaan. In totaal heb ik 6 maanden alleen gereisd door Azië, waar ik veel heb geleerd over mensen en hoe de wereld in elkaar zit.

Hoewel ik vertrok met het idee van mooie stranden en yoga sessies, werd ik al snel overrompeld met de beelden van stranden vol plastic en steden waar het moeilijk was om te ademen. Dit was 1 van de redenen waarom duurzaamheid 1 van mijn grote interesses werd. Toen ik terugkwam van mijn reis ben ik kleine aanpassingen gaan maken. Met mijn herbruikbare tasje en dopper begon ik mijn missie, maar al snel kwam ik erachter dat het niet altijd makkelijk is om duurzaam te leven. Soms komt het even niet uit of hebben we niet de goede informatie. Duurzaam leven werkt met vallen en opstaan en het leren houdt nooit op. Hoewel ik nu weet welke merken plantenpotten gemaakt worden van gerecycled plastic en op welke ingrediënten ik moet letten tijdens het doen van boodschappen, is er nog veel meer te leren. Ik hoop dat deze challenges hiermee zullen helpen.

“Accept the things you cannot change and change the things you cannot accept.”

Lees mijn blog hier

3. Jane (21jr)

Ik ben Jane, 21 jaar oud en ik zit nu in het eerste jaar van de studie Voeding en Diëtetiek op de Haagse Hogeschool. Van jong af aan wist ik dat ik dit wilde studeren, ik heb het altijd een heel interessant vak gevonden. Ik heb ook een heel atletisch zusje die bewust is over haar voeding, ik merk dat dat zeker een invloed heeft gehad op mijn studiekeuze.

In dit eerste studiejaar, heb ik gekozen om deel te nemen aan de Challenge Duurzaamheid. Mijn projectgroep instaat uit 5 leden en wij kozen ervoor om mensen te laten zien dat een duurzaam leven niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Dit willen we doen door middel van mini challenges op te stellen die we zelf gaan uitvoeren. Hierdoor hopen we mensenstem motiveren en tegelijkertijd dagen we onszelf uit om steeds een stap verder te gaan naar een duurzaam leven.

Duurzaamheid vind ik zelf ook heel belangrijk. Ik heb heel lang in het buitenland gewoond en gezien hoe mensen zo duurzaam mogelijk proberen te leven en ik vond dat altijd inspirerend. In Ghana bijvoorbeeld verkopen ze zakjes water gemaakt uit plastic, dit is niet per se duurzaam maar op een gegeven moment kwamen er steeds meer organisaties die al die plastic zaakjes verzamelde en die er tassen en zelfs kleding mee gingen maken.

Wanneer ik niet met mijn studie bezig ben, ben ik muziek aan het maken. Ik zing heel graag en speel piano, ik kan mezelf hier echt helemaal in verliezen.

“The earth has music for those who listen.”

Lees mijn blog hier

4. Annet Zitman (19jr)

Hoi! Mijn naam is Annet Zitman en ik ben 19 jaar oud. Op dit moment zit ik in het eerste jaar van de studie Voeding en Diëtetiek. Al jaren heb ik veel interesse in (gezond) eten en het lijkt mij heel mooi om andere mensen te gaan helpen met mijn kennis over voeding. In mijn vrije tijd ben ik vooral bezig met sporten en leuke dingen doen met vrienden/vriendinnen. Verder vind ik het ook heerlijk om af en toe een boek te lezen en om series te kijken op Netflix.

Ik heb dit jaar meegedaan aan de week zonder vlees en heb er daarna voor gekozen om dit vol te houden. Tot nu toe gaat het me nog best wel goed af en ik realiseer me ook dat gerechten zonder vlees ook heel lekker kunnen zijn.

Verder probeer ik zo min mogelijk voedsel te verspillen, van (over)rijpe bananen maak ik bijvoorbeeld regelmatig bananenbrood of pannenkoekjes. Ook probeer ik zo min mogelijk plastic te gebruiken. Ik heb daarom ook een herbruikbaar flesje, metale rietjes en een thermosfles. Als eerste challenge zal ik een week plantaardig gaan eten, ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat!

“We can’t be healthy, without a healty planet.”

Lees mijn blog hier

5. Leah (21jr)

Hoi! Mijn naam Leah, ik ben 21 jaar oud en ik woon in het centrum van Den Haag. Een ideale plek, aangezien ik sinds dit jaar op de Haagse Hogeschool zit. Dit jaar konden we solliciteren voor een challenge die ons leuk leek. In die challenge maak je met 5 anderen een projectgroep met een idee in dat thema. Mijn gekozen challenge is duurzaamheid. Gelukkig was ik door en mocht ik verder in deze challenge. Er is een projectgroep gemaakt, waar ik ook in zit, en ons idee is om uitdagingen uit te voeren die te maken hebben met een duurzaam leven. Hierin willen wij dan graag aan mensen laten zien dat duurzaam leven minder moeilijk is dan verwacht.
Bij dit project wordt natuurlijk wel van je verwacht dat je al een beetje duurzaam leeft. Dus leid ik een duurzaam leven?

Wat mij betreft ben ik veel met duurzaamheid en bewust zijn bezig. Zo doe ik nooit onnodig lichten aan, kies ik eerder om de fiets te pakken dan de auto en gebruik ik zo min mogelijk plastic. Ook probeer ik minder vlees te eten en gooi ik zo min mogelijk eten weg. Mijn duurzaamheid kan ik natuurlijk nog op vele manieren verbeteren. Daarom lijkt het mij dan ook heel leuk om de uitdagingen aan te gaan!

“You are never too small to make a difference.”
Lees mijn blog hier

Wij willen in het vervolg jullie wekelijks een update geven over het verloop van onze challenges, hierin zullen wij onze ervaringen, tips, recepten, feiten & weetjes met jullie delen. Tot de volgende blog!

 

Volg StadslandbouwDenHaag op twitter.