DE EIWITTRANSITIE

Wat is het voedsel van de toekomst?

Misschien heb je er al eerder van gehoord? Met de “eiwittransitie” wordt de overgang naar meer plantaardige eiwitten bedoeld. Op dit moment is het grote deel van het eiwit dat wij eten van dierlijke oorsprong: eieren, vlees, melk en kaas. Een voedseltransitie bedenkend dat wij over een aantal jaren op een hele andere manier gaan produceren en consumeren. Hier vind je meer informatie over de eiwittransitie. Met achtergrondinformatie en insectenfilmpjes.

1. WAT IS HET?

the dutch weed burger
bron: thedutchweedburger.nl

Tegenwoordig stijgt de eiwitconsumptie in de EU elk jaar en gezien ook de wereldbevolking gaat toenemen is er van uit te gaan dat we in de toekomst onze eiwitbehoefte niet meer kunnen voorzien uit alleen dierlijke producten. Dit hoofdstuk is een korte introductie in het onderwerp.

2. MEER WETEN?

insecten eten
bron: telegraaf.nl

In dit hoofdstuk is meer te lezen over de achtergrond van de eiwittransitie. Waarom denkt men dat we in de toekomst andere eiwitten gaan eten, wat heeft de klimaatverandering hiermee te maken en welke andere mondiale vraagstukken raakt dit onderwerp?

3. VOEDSEL VAN DE TOEKOMST?

kweekvlees
bron: www.biojournaal.nl

Welke plantaardige eiwitten gaan de dierlijke vervangen? Gaan we nog wel lekker eten? Wat zijn de nieuwste trends? En zijn al deze alternatieven werkelijk duurzamer dan vlees? Hier vind je experimenten en alternatieven van de agave worm tot de zwarte soldatenvlieg.

De Correspondent
Wat eten we straks 2DOCS
– Vegetarisch vlees Volkskrant
– The new food The Guardian
Vegaspecial Volkskrant
De Vokskrant test vegaburgers
Kweekvlees Volkskrant
The Guardian The new food
Trouw kweekvlees
NRC kweekvlees
Tegenlicht Vleeskwekers
Voedsel uit CO2
– Kansenkaart
Op bezoek bij een insectenkwekerij filmpje
Natuur & Milieu bonen
Flandersfood
Duurzaam insecten eten
De vegetarische slager lupine
Nu.nl Zeewier
PCC Research
Duurzaam voedsel van de toekomst?
AgriFoodTech Platform

4. PROEVEN?

lupine

Ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak van de nieuwe eiwitten? Er zijn op dit moment al een aantal bedrijven die bezig zijn met het maken van producten. De lijst is niet volledig en vooral bedoeld om een indruk te geven. Allemaal te proeven in Den Haag!

Zijn alle links en tips van deze website nog niet voldoende en heb je behoefte aan advies, dan kan je via ons digitale loket contact met ons opnemen.
Volg ons op twitter of facebook.