POMPOENWEDSTRIJD

Kijk, ze groeien!

Dit najaar bestaat Natuur- en Milieueducatie Den Haag 100 jaar! Dat is natuurlijk reden om te vieren! 100 jaar educatie over de natuur, duurzaamheid en hoe je je eigen eten kan verbouwen. Rondom het jubileum worden er allerlei activiteiten georganiseerd en begin oktober zal er een groot evenement op het terrein van NME in het Zuiderpark worden gehouden.

Een van de activiteiten is de grote pompoenwedstrijd. Verschillende teams uit verschillende tuinen zijn bezig om in Den Haag de grootste pompoen te kweken. En op deze site vind je meer informatie over de teams, hun voortgang en natuurlijk uiteindelijk ook hun resultaat. Volg de kweek ook op instagram!
Hier vindt je meer informatie over andere activiteiten in het kader van 100 jaar NME.
Meer over de wedstrijd op denhaag.nl? Klijk hier.

1. DE TEAMS

Wie doen er mee met de grote wedstrijd? Hieronder vindt je alle teamnamen en een selectie foto’s. Elk team heeft pompoenplantjes gekregen van John Plomp, docent bij NME.

2. VOORTGANG

Ben je benieuwd hoe de pompoenen groeien? Hier vindt je meer informatie over de voortgang van de verschillende teams. Er wordt regelmatig een update geplaatst met nieuws en foto’s, dus hou deze site in de gaten!
Onze collega heeft een huisbezoek gebracht aan verschillende teams. Lees haar fotoverslag hier. In september heeft Den Haag FM een verslag gemaakt van de wedstrijd. Hier kun je het filmpje bekijken.

En de winnaar is….
Op zondag 13 oktober waren alle kanshebbende pompoenen in spanning op de Herweijerhoeve verzamelt. Wethouder Liesbeth van Tongeren heeft afgelopen zondag de winnaar bekend gemaakt: Stadstuin de Groene Geest heeft de grootste en mooiste pompoen gekweekt! De trotse kwekers Sjoerd en Annelies hebben de trofee in ontvangst genomen. Het kweken is een spannende tijd geweest op de tuin, veel bezoekers kwamen regelmatig de voortgang bekijken. De Groene Geest is begonnen met 2 planten, deze groeide goed maar helaas is een maand geleden een van de twee pompoenen gebarsten en uiteindelijke op de composthoop beland. Gelukkig – en dankzij de groene vingers van Sjoerd – heeft eentje het wel gered en heeft deze het tot winnaar geschopt! Met zo veel enthousiasme rond het kweken wil De Groene Geest volgend jaar zeker weer aan de slag met kweken van een reuzepompoen. Gefeliciteerd!

September
“Op 10 september was er weer een meetmoment van de Rubenspompoen, te herkennen aan een klein gaatje in de schil van de pompoen. De pompoen is duidelijk veranderd van kleur, hij lijkt steeds meer oranje te worden. Helaas is de Rubenspompoen in een maand tijd niet veel gegroeid. Van steel tot oog in de pompoen nu 50 cm. De omtrek is 88 cm. Nog geen reuzenpompoen dus helaas.”
WZH De Strijp schrijft: “Hij groeit lekker nu nog de pompoenen.”
Bij de Groene Geest: “We hadden een pompoen Peter en een pompoen Sjoerd en helaas ligt die van Peter inmiddels op de composthoop. Met de pompoen van Sjoerd gaat het tot nu toe gelukkig beter, maar deze wordt dan ook met liefde verzorgd. Momenteel is het een beetje nat en fris in Den Haag maar er komt beter weer aan en we hopen dat ie dan ook nog een beetje gaat groeien. Meten van de pompoen gaat heel lastig want we krijgen de centimeter er niet onder, maar het lijkt erop dat de omtrek in de lengte ongeveer 1.80 m. is.”

Augustus 2019
De afgelopen maand hebben de pompoenen een flinke groeispurt achter de rug. En dat vertaalt zich in centimeters. Kijk, ze groeien!
Volg ook het fotoverslag van de huisbezoeken.
Stadstuin de Groene Geest schrijft: “Onze wedstrijd pompoen blijft al enkele dagen op 1.74 m omtrek hangen, blijkbaar door gebrek aan een zonnetje. Vlak voor de koele periode bleek zich een probleem voor te doen, in het bloembed van de pompoen zijn er scheuren ontstaan (zie foto).

“De Reuzenpompoen op de Van Ostadestraat groeit goed. De scholen hebben nu zomervakantie, maar er wordt goed op gelet. Tijani, medewerker Omnigroen die heel goed voor de tuin zorgt, zeker nu in de zomervakantie, heeft steeds alle nieuwe bloemen eruit gehaald en de uitloper ingekort. Van steel tot oog is de pompoen nu 58 cm. Rondom gemeten om zijn groeiende buik 147 cm.”
“Vandaag, 6 augustus was er weer een meetmoment van onze Rubenspompoen! Van steel tot oog is de pompoen nu 48 cm. De omtrek van de pompoen is 84 cm. We hopen dat hij nog flink door gaat groeien de komende weken!”
Niet iedereen heeft zo veel geluk. Bij de Keusjes is de pompoen aangevroten. De plant is nog niet dood, maar als er een nieuwe aankomt zal het zeker geen kampioen worden. Dat is natuurlijk echt vervelend.

Juli 2019
Juli is begonnen, hoe gaat het met de pompoenen?
Pompoenzigt: “Na een moeilijke start, waarbij we de hoop bijna hadden opgegeven, gaat Polly nu goed. De eerste arm groeit lekker en we hebben er al div bloemen uit gehaald. De volgende bloem zou best wel eens DE vrucht kunnen worden. ????”
Stadstuin de Groene Geest schrijft op instagram: “De laatste meet moment was 15 juli j.l. Het was een onverwachte groeispurt, we staan op eens op 3.90 cm. Nu word de hoofd-rank plus de aangepaste zij-ranken gekopt. Niet te vergeten de door ons gekozen vrucht, die gaan we verwennen.”
De Herweijerhoeve vertelt: “Hij is inmiddels rijkelijk aan het bloeien helaas wil het nog niet lukken om hem de ruimte te laten opzoeken, en lukt het nog niet om de vruchten te beschermen tegen de slakken. Maar daar wordt hard aangewerkt.”
Bij team Rubenspompoen: “De Rubenspompoen heeft het niet makkelijk gehad, maar een lekker zonnetje zon, precies genoeg water en heel veel liefde maakt dat onze pompoen aardig gaat groeien. We hebben één mooie vrucht uitgekozen die onze mega pompoen moet gaan worden. Op 17 juli was de diameter van de Rubenspompoen 19 cm.”
Bij de Keusjes wordt alles gedaan om de groei te bevorderen: “In vergelijking met de Groene Geest groeit deze niet echt geweldig. Maar ja, je kan het niet dwingen. Vandaag wat extra voeding en compost gegeven, wat bemoedigende woorden toegesproken. Hopelijk helpt het.”
Bilal Sahin is de verzorger en kweker van de Reuzenpompoen bij het Vadercentrum Adam. Het plantje is daar nog niet echt bloemen en vruchten aan het geven, maar het begint weer te groeien.
Eind juli is de omtrek van de Groene Geest pompoen 97cm!
Onze collega heeft een huisbezoek gebracht aan de Vrijzinnige Bijles en de Keusjes. Lees haar fotoverslag hier.

Juni 2019
In de maand juni was het weer behoorlijk wispelturig. “Storm en stortbuien zijn er over onze pompoen gegaan. Oef hij heeft het best wel moeilijk! Een kleine beschadiging aan het begin van de steel, als dat maar goed gaat. Maar het eerste pompoentje is zichtbaar.” meld team Rubenspompoen.
De plantjes staan op de plek waar ze horen, bijvoorbeeld op de composthoop, zoals bij de Spinozahof. En ze groeien! 1,50 m is de plant bij de Groene Geest eind juni maar liefst!
Volg de voortgang ook op instagram!

Mei 2019
In mei zijn de plantjes uitgedeeld aan alle deelnemende teams. De pompoenplantjes zijn opgehaald, en soms nog even in de kast gezet voor een beetje extra warmte.
Team pompoenzigt schrijft: “Ze (Polly) vond het niet zo fijn meer in de kas dus wij zijn de strijd nu begonnen! Ze zal een hoop TLC ontvangen de komende tijd. Een vrijwilligster heeft vandaag al even te tijd genomen om haar beter te leren kennen. Ze vind het heerlijk vertoeven zo naast de schooltuintjes.”

Team Rubenspompoen vertelt “We hebben inmiddels een mooi bord gemaakt en deze bij onze pompoen geplaats. Natuurlijk verzorgen we de pompoen goed en geven we hem met dit prachtige weer genoeg water.”

Mis je iets op deze pagina en wil je iets toevoegen? Neem dan contact met ons op via het digitaal loket.
Volg stadslandbouw Den Haag op twitter of facebook.