VERTICALE TEELT & AQUAPONICS

De hoogte in

Tegenwoordig wordt er naast de traditionele groenteteelt in volle grond ook volop geëxperimenteerd met nieuwe manieren van teelt in gebouwen. Wat is verticale teelt eigenlijk? Voor welke problemen kan het een oplossing bieden? Is het duurzaam? Kan ik thuis ook planten kweken? Op deze site vind je veel informatie over dit onderwerp. Neem gerust een kijkje.

1. WAT IS HET?

verticaal
bron: nos.nl

Verticale landbouw betekend dat gebruik wordt gemaakt van gestapelde teeltlagen die geen direct contact hebben met de aarde. Dat kan in een gesloten fabrieksgebouw waar veel voedsel wordt geteeld, maar ook Aquaponics en daktuinen vallen onder deze noemer. Hier kun je een indruk krijgen van de verscheidenheid aan verticale teelt systemen.

2. WAAROM ZOU JE?

verticalfarmshelves1
bron: visionair.nl

Verticale teelt op grote schal wil een aantal problemen oplossen waarmee we te maken hebben: een groeiende wereldbevolking, een kloof tussen voedselproductie en –consumptie (stad-platteland), klimaatverandering en gezondheid. Het staat nog in de kinderschoenen en op dit moment zijn er ook veel beperkingen: het is duur, de teelten zijn beperkt en is de hoge stroomverbruik nou echt duurzamer dan transport? Hier vind je meer informatie over het waarom en hoe, de voor- en nadelen, de geschiedenis en toekomst van verticale teelt.

3. AQUAPONICS

urbanfarmers-jpeg-1-768x307
bron: urbanfarmers.com

Aquaponics, wat is het nou eigenlijk? Aquaponics combineert het kweken van vis met groenten. Het is een gesloten systeem dat los staat van de bodem en dus geschikt is voor binnenruimtes. De uitscheidingen van vissen worden gebruikt als voedingsstof voor planten. Planten en vissen zijn via een waterleidingsysteem aan elkaar gekoppeld; zo worden alle voedingsstoffen uit de uitscheiding van de vissen voedingsstof voor planten en komt er schoon water terug voor de vissen. De planten groeien dus niet meer op aarde maar op water.

4. DOE HET ZELF

IKEA_festival_07042017_06
bron: ikea.today/green-dreams-growroom/

Ook thuis kun je gebruik maken van je binnenruimte en een verticaal systeem of Aquaponics aan leggen. In dit hoofdstuk vind je links naar bouwinstructies en uitgeschreven stappenplannen om je op weg te helpen.

Zijn alle links en tips van deze website nog niet voldoende en heb je behoefte aan advies, dan kan je via ons digitale loket contact met ons opnemen.
Volg ons op twitter of facebook.