VOEDSELPARK

Den Haag

 


Van krekelburger tot smoothiefiets: duurzaam en gezond eten is eigenlijk best lekker!

Wat heeft een krekelburger te maken met gezonde en duurzame voeding? Best veel! Want wist je dat voor de productie van krekels 1500 x minder water nodig is dan voor bijvoorbeeld een rund?

Dit en nog veel meer gezonde en lekkere dingen konden de bezoekers van de ‘Prille Lentemarkt’ in het Voedselpark afgelopen zaterdag leren, proeven en ervaren.

Zelf compost maken
Er zijn al veel Hagenaars bezig met een gezonde en duurzame manier van leven. Een van de bezoekers vertelt: “Ik probeer altijd biologisch eten in huis te halen, we hebben groene stroom en gaan binnenkort verhuizen en dan gaan we helemaal van het gas af. Ook probeer ik zoveel mogelijk op de fiets te doen maar dat lukt niet altijd met twee kinderen.” Heb je nog inspiratie opgedaan vandaag? “Jazeker! We verhuizen binnenkort naar een huis met een tuin. Bij de ‘Compostbakker’ heb ik wat tips gekregen hoe ik mijn eigen compost kan maken.”

Jan Mors is een van de ‘Compostbakkers’ en vertelt over zijn initiatief: “We zijn gestart in Mariahoeve, daar hebben we een grote moestuin van zo’n 1.000 vierkante meter die wordt gerund door tien vrijwilligers. We hadden compost nodig voor die tuin maar we hadden niet genoeg groen afval om compost van te maken. Als proef hebben we toen een grote bak bij het hek van onze moestuin neergezet en buurtgenoten, kennissen, vrienden en familie opgeroepen om daar hun GFT-afval naar toe te brengen. Tot onze grote verbazing lukte dat. En nu zijn er wekelijks zo’n 30 a 40 mensen die wekelijks hun afval naar ons toe brengen. Dat idee breiden we nu uit. Met wat ondersteuning vanuit Fonds1818, zijn er nu zo’n 14 tuinen in Den Haag en 10 erbuiten die hun eigen buurtcompostplek hebben. Wij zorgen voor de compostbakken, spullen, informatie, workshops en ook wat nazorg. Als het niet goed gaat, dan komen we even langs en helpen we de mensen weer op weg.”

Bewuster en gezonder eten kan ook leuk, leerzaam en lekker zijn.

Joris Wijsmuller (wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) licht toe waarom hij dit onderwerp zo belangrijk vindt en dit soort initiatieven toejuicht: “De voedselproductie en consumptie legt een grote druk op de aarde. Ik vind dat we als grote stad in Nederland een bijdrage moeten leveren aan het oplossen van dat probleem. Dat kunnen we doen door wat bewuster en gezonder te eten. In het Voedselpark laten we bezoekers zelf ervaren dat gezond en duurzaam eten leuk, leerzaam en lekker kan zijn.”

Diabetesgolf
“We hebben net een krekelburger gegeten”, vertelt een van de bezoekers. Die was heerlijk! “En ook die oesterzwammen die op koffiedik zijn gekweekt vind ik erg interessant.” Een van hen is huisarts: “De diabetesgolf ga je niet redden met medicijnen en dokters. Je moet mensen stimuleren om gezonder te eten en meer te bewegen. Daarom vind ik die smoothiefiets zo leuk. Daarmee sla je twee vliegen in 1 klap.”

Voedselverspilling en armoede tegen gaan
Arna van der Sloot is een van de deelnemers aan de markt die een ‘voedselverspillingskoelkast’ heeft ontwikkeld. Arna: “De voedselverspilling is enorm en de armoede eigenlijk ook. Het is best raar dat dit naast elkaar bestaat en daar is dus mijn idee uit voort gekomen.” “Het is nog een proef”, vertelt ze. “Ik heb een aantal restaurants benaderd waar een vrijwilliger restjes eten vandaan haalt. Dit eten wordt door een vrijwilliger keurig gesealed, gestickerd en met de koeltas (helemaal volgens de regels van de Warenwet) gebracht naar een van de koelkastjes die op een openbare plek staat. Daar kan iedereen die eten nodig heeft het ophalen. Ik hoop dat er aan het einde van dit jaar op zo’n 15 plekken in Den Haag een voedselverspillingskoelkast staat!”

Meer weten over het Voedselpark? Check www.denhaag.nl/voedselpark
Bron: Het Haagse Groen

 

Voedselpark
Voedselpark
Voedselpark
Voedselpark

Voedselpark Zuiderpark: leuk, leerzaam en lekker

Vandaag werd in het Zuiderpark het Voedselpark Zuiderpark geopend.
De gemeente Den Haag heeft een mooi bericht geplaatst, dat ik hier in de tekst heb verwerkt.
Diverse activiteiten rond gezond en duurzaam eten zullen worden georganiseerd. Zo kan meer begrip ontstaan over waar eten vandaan komt en hoe dat steeds verandert in de wereld. Dit kan in het Voedselpark in het Zuiderpark.

Waar komt ons eten vandaan? Wat is er voor nodig om dat stukje vlees op mijn bord te krijgen?
Vragen over voeding worden steeds belangrijker. Want de wereld om ons heen verandert snel en voedselproductie en consumptie leggen druk op de aarde. Daar kan Den Haag als grote stad in Nederland ook een bijdrage aan leveren. Dat begint met bewuste keuzes maken in wat we eten of drinken. Soms weten we niet eens meer waar bepaalde voeding vandaan komt of dat er veel eten onnodig wordt weggegooid. In het Voedselpark kunnen Hagenaars op een leuke, leerzame en ‘lekkere’ manier zien en ervaren hoe je gezond en duurzaam kunt eten en drinken.

Vandaag werd tijdens de opening de Prille Lentemarkt gehouden.
Rond de boerderij stonden diverse kraampjes, waar van alles was te beleven. Zoals een moestuin maken van een pallet, zelf een pizza bakken of een insectenburger proeven. Maar ook was er een 3d-voedselprinter waarmee pannenkoeken werden geprint. Althans dat was de bedoeling.
Door de kou was de printer zelf kapot gegaan. Maar pannenkoeken konden wel worden gebakken.

Met muziek, ja, live!, kwam je het terrein van de kinderboerderij binnen.
Overal stonden kraampjes, waar je informatie kon krijgen of iets kon eten, zoals sprinkhanenburgers.

Mooi was ook de stand waar je een moestuintje kon maken van pallets. Ideaal als je een kleine tuin hebt, of alleen een balkon!
Het toeval wilde, dat de stichting die hier stond net is opgericht! Op de site lees je, dat de Haagse Tuinbank nog in oprichting is, maar vandaag kwamen de papieren binnen. De Haagse Tuinbank is hèt nieuwe centrale punt voor alle Haagse groeninitiatieven.
Uit ervaring blijkt dat leuke initiatieven uit de wijken soms op de plank blijven liggen wegens een gebrek aan informatie, contacten en financiering. Op verzoek van de gemeente Den Haag is daarom de Haagse Tuinbank opgericht. Lees meer op hun site.

Over het Voedselpark
Het Voedselpark is aan Anna Polakweg 7 in het Zuiderpark, bij de Stadsboerderij Herweijerhoeve. Het park is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 9.00 tot 17.00 uur.

Wat u kunt doen in het Voedselpark
De gemeente organiseert samen met verschillende organisaties activiteiten rond het thema gezond en duurzaam eten. Kijk in de agenda wat er te doen is de komende tijd!

Agenda
Vrijdag 9 maart: NL Doet
Leerlingen van het Segbroek College gaan aan de slag met allerhande klussen in het Voedselpark.

Vrijdag 25 tot en met 27 mei: Fête de la Nature
Een natuurfestival dat door heel Nederland wordt gevierd. Tijdens dit weekend kan iedereen samen de natuur beleven, van wilde natuurgebieden tot stadsparken. Ook in het Voedselpark is dan van alles te beleven. Het programma wordt snel bekend.

Plannen voor de toekomst
Er ligt al een mooie basis voor het Voedselpark met een aantrekkelijk terrein waar veel verschillende dingen zijn te zien en te doen zoals:
de stadsboerderij
het milieu educatiecentrum
de buurttuinen en
de bijzondere Heemtuin.

De wens van de gemeente is om de verschillende onderdelen van het Voedselpark zoals de Stadsboerderij en het milieu educatiecentrum meer samen te laten werken.

Stadslandbouw
Er zijn in de stad veel initiatieven op het gebied het verbouwen van eten. Wilt u meer weten over stadslandbouw in Den Haag? Check dan www.stadslandbouwdenhaag.nl.

Bron: HaagsAllerlei

Den Haag krijgt een Voedselpark

Persbericht, gepubliceerd: 16 oktober 2017, Laatste wijziging: 16 oktober 2017

In het Zuiderpark in Den Haag komt een voedselpark waar Hagenaars kunnen leren over het belang van gezonde en duurzame voeding. Het huidige NME-terrein wordt hiervoor verder ontwikkeld en in zijn geheel ingericht als Voedselpark. Wethouder Joris Wijsmuller (Duurzaamheid ) maakte dit vandaag, op Wereldvoedseldag, bekend. “De manier waarop wij met voedsel omgaan, heeft een grote impact op ons en op het klimaat. Door bewuster om te gaan met voedsel, gaan we bewuster om met onze aarde en de mensen die op aarde leven.”

Jaarlijks bezoeken rond de 80.000 mensen het NME-terrein. Het park is tot nu toe vooral gericht op scholieren. Zij bezoeken het NME-terrein voor lessen in tuinieren, de natuur en lessen op de stadsboerderij. De meeste burgers kennen het terrein alleen van de stadsboerderij. Wethouder Wijsmuller ziet kansen om het voor alle bewoners van Den Haag aantrekkelijk te maken. “Het is zo belangrijk dat mensen leren bewust te leven en dat zij in het Voedselpark kennis opdoen die hen helpt bij het maken van gezonde en duurzame keuzes.”

Insecten
Bijzonder aan het Voedselpark is dat bezoekers daar kennis kunnen maken met producten die nog niet zo vanzelfsprekend zijn in onze keuken, zoals insecten en zeewier. Laat dit nu hele goede vervangers zijn van vlees, en dus een stuk duurzamer. Wijsmuller: “We willen graag een kookstudio maken waar onder begeleiding kan worden geëxperimenteerd met voedsel. En waar je als bezoeker kunt proeven van bijvoorbeeld een Sprinkhanencake of een salade met zeewier uit eigen stad.”

Omwonenden
Het Voedselpark komt tot stand in nauwe samenwerking met het Voedingscentrum, Wageningen Universiteit en de Haagse Hogeschool. Omwonenden, bewoners en ondernemers hebben het afgelopen jaar meerdere keren over de mogelijke komst van het Voedselpark gesproken, ideeën blijven welkom, zegt Wijsmuller. De komende tijd worden de ontwerpen voor het Voedselpark nader uitgewerkt.

Meer info ook op DenHaag.nl
Zijn alle links en tips van deze website nog niet voldoende en heb je behoefte aan advies, dan kan je via ons digitale loket contact met ons opnemen.
Volg ons op Twitter.