De Challenge Duurzaamheid afd. Voeding & Diëtetiek, Haagse Hogeschool.

DE BLOGS

- hieronder de blogs van Victoria, Leah, Bart, Jane, Annet -

1. Victoria’s moestuin avontuur (22jr)

Het is weer lente. De zon schijnt, de vogeltjes fluiten en de bloemetjes zijn weer in volle bloei. Ook is het een bijzondere tijd waarin we ons bevinden. We zijn meer thuis en we hebben meer tijd. Het is het perfecte moment om activiteiten te ondernemen waar we na de corona periode ook profijt van zullen hebben. Sommigen mediteren, sommigen verven het huis. Ik (en misschien jullie) starten een moestuin.

Op 3 april zat ik op mijn balkon van het zonnetje te genieten en te werken aan schoolopdrachten, terwijl mijn huisgenoot eten aan het maken was voor ons. Mijn huisgenoot is een Italiaan, dus het was onze maandelijkse pasta avond waarop hij één van zijn oma’s specialiteiten zou maken. Ik was aan het kijken hoe hij allemaal ingrediënten aan het snijden was en hoe hij een combinatie van kruiden in de pan deed. Het viel mij op dat het best veel verpakkingen waren waar alleen takjes in zaten. Best zonde. Zo besloot ik om zelf een moestuin te beginnen met kruiden en wat basisgroente.

Hoewel ik probeer om mijn geld te steken in winkels die iets met duurzaamheid doen, belandde ik toch in de action, waar alle zaadjes €0,37 per zakje waren (€1,27+ bij de Intratuin). Ik ben ook maar een arme student.

Zo stond ik vijftien minuten later voor de winkel met een mini kas, zaadjes voor rucola, rozemarijn, basilicum, tijm, oregano, bieslook en rode bieten.

Ook kocht ik twee doosjes waar ik boerenkool en broccoli kiemen zouden groeien. Dit leek me een toffe toevoeging aan een salade, aangezien ze vol zit met vitamines en smaak.

Thuis aangekomen haalde ik wat potgrond en papieren bekertjes. Die lagen al een half jaar in de kast, dus ik vond het weer een mooie mogelijkheid om ze toch te gebruiken. Ik volgde de instructies op. Eerst een laagje grond in de bekertjes, dan de zaadjes en weer een centimeter grond. Een beetje water in de bekertjes en het moestuin avontuur kon beginnen.
Op de zakjes stond dat alle plantjes behalve de rode bieten en de kiemen in de mini kas moesten. Ik zette de plantjes op het balkon in een mooi plekje dat niet in de volle zon stond. Toen was het afwachten.

Op 10 april nam ik een kijkje bij de plantjes. De rucola groeide het hardst en de basilicum begon ook een klein beetje te groeien. Ook zaten er al flink wat broccoli kiemen in het ene potje. Ik voelde me een trotse plantenmoeder. Ik gaf de plantjes weer wat water en deed de kas dicht.

Mijn volgende check up was op 20 april. Tussendoor heb ik de plantjes één keer water gegeven. Ik was verbaasd toen ik de kas open maakte. Alle bekertjes op de rozemarijn hadden kleine blaadjes. Zelfs de bieten gingen best hard. Ik gaf de plantjes wat water en sloot de kas weer. Ik was eigenlijk een beetje teleurgesteld dat het zo langzaam ging. Ik verwachtte dat kruiden best snel groeien en dat ik al snel een grote moestuin zou hebben. Zoals yoda zou zeggen: ‘patience you must have, my young padawan’.

De dag erna kwam mijn moeder langs voor een 1,5m corona-koffievisite. De week ervoor vertelde ik enthousiast over mijn moestuintje en het bleek dat ze er zelf ook enthousiast van is geworden. Ze had bij de Intratuin allemaal kleine moestuin stekjes gekocht en ze had ook wat rucola en sla stekjes voor mijn meegenomen. Die plantte ik in wat grotere potten en zette ze in het zonnetje. Mijn tuintje was steeds groter aan het worden.

Het is alweer 3 weken later. Ik moet toegeven dat ik niet veel op het balkon heb gezeten, omdat het weer niet meezat. Hierdoor was ik het moestuintje een beetje vergeten. Toch was ik positief verrast toen ik vandaag het balkon op liep. De meeste zaadjes zijn begonnen met groeien en sommige plantjes pasten niet eens meer in het bekertje. Hoewel ik geen ervaring heb met moestuintjes, weet ik wel dat er een hele simpele regel is voor kamerplanten: ‘als de wortels onderaan de pot gaan cirkelen, is het tijd voor een grotere pot’. En dat is wat ik deed.

Op de foto rechts is mijn rucola plantje te zien en op de foto hieronder in de basilicum.

Aangezien dit een challenge is dat zich focust op het duurzaamheid thema, heb ik besloten om het verpot proces ook duurzaam aan te pakken. In plaats van plantenportjes kopen heb ik mijn huisgenoten gemobiliseerd om een beetje door te eten, zodat we onze oude yoghurt en bessen bakjes konden gebruiken. Ook had ik nog 1 oudere pot liggen die ik kon gebruiken. Ik heb in totaal maar drie plantjes verpot, omdat ik nog niet genoeg potjes had. Ook vond ik de andere plantjes er nog niet heel sterk uit zien.

Dit zijn de basilicum, oregano en rucola plantjes die ik heb verpot. De oregano begon een beetje uit elkaar te vallen tijdens het verpotten, dus ik hoop dat het goed komt met het plantje. De overige plantjes heb ik teruggezet in de kas, maar dan zonder de deksel. Ik had het idee dat de warmte van de kap niet meer nodig was, aangezien de zaadjes allemaal ontkiemd waren.

Ook ging het goed met de sla en rucola plantjes die ik van mijn ouders had gekregen. Ik twijfelde wel de hele tijd of ze niet te veel in het zon stonden, daarom heb ik ze verplaatst naar de schaduw.

Wat mij wel is opviel, was dat de speciale kiemplantjes die ik kocht het niet zo goed deden. De boerenkool had eerst een paar blaadjes en die leken nu best wel dood. De broccoli blaadjes begonnen oranje te worden. Ik denk dat ik ze te veel water heb gegeven, dus ik ga vanaf nu minderen. Ook heb ik een nieuw project bedacht. Een vriend van mij is een grote fan van pepers en hij vertelde laatst dat hij heel trots was dat hij tien soorten peperplantjes had. Dit wilde ik ook, dus ik heb wat zaadjes van een rode peper gepakt en deze geplant. Ik ben benieuwd of er iets uit gaat groeien.

Over het algemeen gaat het wonderbaarlijk goed met mijn plantjes. Ook al viel het weer tegen en heb ik er niet heel veel op gelet. Mijn volgende goal is om alle plantjes te verpotten en beter uit te zoeken hoeveel licht en water ze nou echt nodig hebben.

Leah: Help, restjes!

Nee hè, het is weer gebeurd… Te veel aardappelen gekookt en een te grote stronk bloemkool gebruikt. Restjes weggooien is zonde en in sommige culturen zou het zelf ongeluk moeten brengen.
In 2019 werd er gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar weggegooid. Al is dit een daling ten opzichte van 2016, toen werd 41,2 kg per persoon per jaar verspild, is dit toch nog steeds heel erg veel.

Voedselverspilling is niet goed voor het milieu, maar waarom dan?
Met het verspillen van voedsel worden er ook veel grondstoffen verspild. Denk hier aan water, vruchtbaar land. Ook het gebruik van energie is dan voor niets geweest. Met het weggooien van goed voedsel, gooien we dus nog veel meer weg.

Slecht voor het milieu dus, maar je bent ook een dief van je portemonnee. Jaarlijks zijn we per persoon €120,- kwijt aan het verspillen van voedsel.

Nu hoor ik je denken, wat moet ik dan met al die restjes?
Daar gaat dit artikel over. Hierin laat ik je kennismaken met de vele mogelijkheden die restjes eten bieden. Want voor elk restje is er wel een tweede leven mogelijk.

Een groentesoep maken van overgebleven groenten ligt redelijk voor de hand. Maar er zijn nog meer creatieve recepten te bedenken met overgebleven voedingsmiddelen.
Hieronder staan een paar leuke voorbeelden uitgewerkt. Steek je licht er eens op en geniet van nog meer variatie met eten.
Tortilla van aardappelrestjes
Gisteravond die lekkere Hollandse hap gekookt, maar iets te veel aardappel gekookt? Geen zorgen! Dit kan je doen met de overgebleven aardappel. Lekker als borrelhapje of gewoon tussendoor.

Tortilla van aardappelrestjes

Benodigdheden voor 4 personen:
– (restje) aardappel
– 3 middelgrote eieren
– Olijfolie
– 1 teentje Knoflook
– 1 ui
– Peper en zout

Gisteravond die lekkere Hollandse hap gekookt, maar iets te veel aardappel gekookt? Geen zorgen! Dit kan je doen met de overgebleven aardappel. Lekker als borrelhapje of gewoon tussendoor.

Bereiden:
1. Snijd de aardappel is partjes van ongeveer een halve centimeter. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aardappelpartjes tot ze beetgaar zijn.
2. Breek de eieren en klop ze tot een geheel. Breng op smaak met peper en zout.
3. Voeg bij de gebakken aardappelpartjes de ui en knoflook en bak ze nog 5 minuten mee.
Schenk de geklopte eieren erover en laat ze op een laag vuur met de deksel op de pan garen. Houd het goed in de gaten.
Keer de tortilla om en bak de andere kant ook nog even aan.

Rijstepap van overgebleven rijst

Benodigdheden voor 4 p:
– 125 g overgebleven rijst
– 500 ml melk
– 2 el suiker
– Vanillesuiker/stokje
– Snufje zout

Lekker als ontbijt, bij de lunch of als toetje!

Bereiden:
1. Zet een pannetje met de melk en de rijst op het vuur
2. Voeg de vanillesuiker bij de rijst
3. Voeg de suiker en een snufje zout toe aan het geheel en laat het al roerend 20-25 minuten koken.
4. Laat de rijstepap een beetje afkoelen en serveer met wat basterdsuiker

Koken met overgebleven eiwitten
Merinque

Benodigdheden:
– 4 eiwitten
– 250 g kristalsuiker

Bij het avondeten alleen het eigeel gebruikt? Hier zijn een aantal gerechten die je kan maken met het overgebleven eiwit.
! Wist je dat eiwitten eten na het sporten goed is voor de spieren? Het schijnt te helpen bij het herstel van de spieren.

Bereiden:
1. Verwarm de oven op 90 graden.
2. Klop met een mixer de eiwitten tot een schuim. Voeg dan beetje bij beetje suiker toe en mix tegelijkertijd goed door. Mix totdat het een stijfgeklopte schuim is, waar je pieken mee kan maken als je de mixer omhoog haalt.
3. Gebruik een spuitzak of lepel om met het eiwit mengsel vormpjes op het bakpapier te maken.
4. Doe de merengue’s in de oven voor 1,5 uur.
5. Laat de merengue’s afkoelen.

Koken met overgebleven eiwitten
Eiwit groente omelet

Benodigdheden:
– Eiwit van 3 eieren
– 100 g groente (dit kan roerbakgroenten zijn of gewoon de groentes die jij lekker vindt)
– 2 el Parmezaanse kaas
– Olijfolie

Bereiden:
1. Verhit de olie in een koekenpan en roerbak de groenten tot ze gaar zijn
2. Voeg de eiwitten toe en doe de Parmezaanse kaas er over
3. Doe een deksel op de pan om de warmte in de pan te houden en zet het vuur laag

Wentelteefjes van broodkapjes

Benodigdheden voor 4 p.:
– 1 ei
– Zakje vanillesuiker
– 1 tl gemalen kaneel
– 250 ml halfvolle melk
– 8 broodkapjes
– Ongezouten roomboter

Wentelteefjes, lekker als ontbijt of nagerecht: De meeste mensen vinden dit het minst lekker van het brood, de kapjes. Vaak worden ze dan ook niet opgegeten. Sommige mensen gooien het weg of voeren de eendjes ermee.

 

Bereiden:
1. Klop het ei met de vanillesuiker, kaneel en melk in een diep bord
2. Haal de broodkapjes met beiden kanten door het mengsel en stapel ze op. Schenk aan het eind de rest van het eimengsel over de kapjes en laat het intrekken.
3. Verhit de boter in een grote pan en bak de wentelteefjes in 5 minuten goudbruin. Bak beide kanten van het wentelteefje.

Appelschillenboter:

Benodigdheden:
– Schillen en klokhuizen van 1,5 kg appels
– 100 ml water
– 100 g donkere basterdsuiker
– 0,5 tl gemalen kaneel
– Snufje zout

Je kent het wel. Je hebt een appeltaart gemaakt, maar wat doe je nou met die schillen en klokkenhuizen? Dit kan je natuurlijk op de composthoop gooien. Heel goed voor de groei van je moestuin, maar wist je dat je hier ook nog iets lekker van kan maken?

Bereiden:
1. Doe de schillen en klokhuizen met de pitjes in een pan met het water, de basterdsuiker, kaneel en het zout. Zet de pan met deksel op laag vuur en laat voor 20 min koken tot een boterachtige substantie. Laat nu nog 5 min zonder deksel inkoken op hoog vuur tot het vocht is verdampt.
2. Doe het prutje in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Zeef hierna nog goed door.
3. Doe de boter in een afsluitbare pot. Het kan tot 4 weken in de koelkast staan.

Annet;  Plantaardiger eten

Challenge geaccepteerd: 5 dagen plantaardig eten….
Er zijn heel veel verschillende manieren om bij te dragen aan duurzaamheid, dit gaat van recyclen tot geen voeding verspillen. Vorige week besloot ik om van maandag (4 mei) tot en met vrijdag (8 mei) plantaardig te gaan eten. In het weekend heb ik samen met mijn ouders allemaal plantaardige producten aangeschaft. Zoals kokos yoghurt, amandelmelk en brood beleg van de Vegetarische Slager. Ook hadden we bedacht wat we elke avond zouden gaan eten, zodat de uitdaging minder groot was. Zo kon ik de vijf dagen op een goede manier gaan beginnen!
Ik was er heel blij mee dat mijn favoriete ontbijt helemaal plantaardig is. Ik maak bijna elke ochtend havermout met gebakken banaan en pindakaas. Ik hoefde gelukkig niks aan te passen, want ik gebruik altijd al amandelmelk en plantaardige margarine om de banaan in te bakken. Dat scheelt zo erg! Wanneer het tot snacks kwam heb ik het wel wat lastiger gehad, veel soorten snoep en koek kon ik deze week niet eten, dat was soms nog wel een uitdaging. Zo hadden we maandag nog een stuk cheesecake over van het weekend, maar deze heb ik laten staan (dit was wel heel moeilijk). Eigenlijk ging het verder best goed, mijn ouders wisten ervan en hielden hier ook echt rekening mee.

Op woensdag aten we asperges, mijn moeder had een eigen aspergesaus gemaakt met amandelmelk, groentebouillon en bloem. De smaak en textuur was echt heel erg lekker! Ik had er ook seitan bij gemaakt, deze was gebakken in wat olie en ik had er wat paprikapoeder overheen gedaan. Hiervoor had ik nog nooit seitan gegeten, maar ik ga het zeker vaker eten!
Donderdag bleef ik eten bij mijn vriend, we gingen barbecueën. Dit was best een grote uitdaging. Waar de rest lekker saté met pindasaus aan het eten was, had ik een groenteburger en falafel. Ik vond het best lastig om vol te houden, maar het is me gelukt. Verder verliepen de dagen best wel goed.
Ik heb zeker wat geleerd van deze vijf dagen. Ik ben me bewust geworden dat plantaardig eten echt niet alleen maar bestaat uit groenten, je kan echt zoveel lekkere dingen maken en gerechten aanpassen. Ook realiseer ik me nu pas goed hoeveel producten melk, ei en boter bevatten. Zelfs een bruin bolletje bevat weipoeder en dus melk, dit verbaasde me best wel. Gelukkig had ik deze week steun van familie en vrienden, dat hielp heel erg mee. Ik zal ook echt vaker plantaardige gerechten gaan eten, maar ik zie het niet zitten om volledig plantaardig te gaan eten. Ik denk dat ik bepaalde dingen dan echt heel erg zou gaan missen! Maar al met al ging dat plantaardig eten best aardig ;).

Jane; Lokaal eten

Een maand niets anders eten dan lokale producten…

Bij het doen van onze boodschappen gaan we meestal voor de producten en merken die we al kennen en vertrouwen maar waar komen al deze producten eigenlijk vandaan, waarom is dat iets om meer rekening mee te houden?
Dat iets wat ik mezelf afvroeg en het leek me ook wel leuk om eens te kijken naar hoeveel van de producten die ik normaliter koop uit het buitenland komen en hoe ik die kan vervangen met lokale producten.
Ik keek voorheen niet echt naar waar elk product vandaar komt. Ik ging voor de grap eens kijken naar wat ik thuis al had liggen en het verbaasde me wel dat ik thuis zoveel producten gebruik die vanuit het buitenland kwamen. Het is iets waar ik nooit echt bij stil stond.
We horen overal dat het beter is om zoveel mogelijk lokale producten aan te schaffen maar, waarom is dat eigenlijk? Als je bijvoorbeeld naar groente en fruit kijkt, is het altijd beter om voor de lokale optie te kiezen.
Deze producten hebben minder ver gereisd en worden dus niet volgespoten met chemicaliën om ze goed te houden. Hierdoor smaken lokale producten ook gewoon beter!

In deze eerste week van de challenge merkte ik dat het echt niet zoveel moeite kost om lokaal te eten. Smaak en versheid ter zijde zag ik dat de lokale producten veel minder verpakking hadden.Toen ik die vergeleek met buitenlandse producten werd het heel duidelijk hoeveel meer plastic afval ze veroorzaken.
Door de omstandigheden waarin we ons nu al een paar maanden in bevinden is het nog belangrijker om lokaal te eten. Er zijn een aantal sites waar je groente en fruit pakketten kan bestellen zoals Lekkernassûh.

Elke woensdag kun je een verspakket van 7 verschillende groenten Je eet dan zo duurzaam mogelijk omdat het niet alleen lokale producten zijn maar ook seizoensgebonden.
Je kan ook bij de verschillende supermarkten een lokaal groente pakket aanschaffen en daar een gerecht van maken. Ik ben van plan om in de week van 25 mei zo’n pakket te kopen en daar zoveel mogelijk uit te halen. De resultaten zal ik dan ook posten!

..

..

Bart, Instock & voedselverspilling

Mijn eerste challenge voltooid

Mijn eerste challenge die ik afgelopen maand gevolgd heb, is de instock challenge. Bij deze challenge staat voedselverspilling centraal, wist je al dat er jaarlijks zo’n 590 miljoen kilo goed voedsel wordt verspilt, alleen in Nederland al. Toen ik dit las schrok ik daar best wel van en ging ik bij mezelf te raden of ik zo erg meedeed aan het verspillen van voedsel. Dit was voor mij dan ook de voornaamste reden om mee te doen met deze challenge.
Laten we beginnen met mijn ervaring van de eerste week. Ik ben begonnen met het uitzoeken van mijn kastjes en tot mijn verbazing had ik nog aardig wat spullen liggen die ik kon gebruiken, dit raadt ik dan ook zeker te doen als je begint met deze challenge. Het zal een hoop kosten schelen bij het boodschappen doen. Nadat ik uit had gezocht wat ik allemaal nog in huis had, ben ik hierbij recepten gaan verzinnen die ik wilde gaan maken. Zo had ik nog wat peulvruchten en veel verschillende graansoorten over. Pasta “bolognese” met linzen of rijst met kikkererwten curry zijn mijn favorieten gerechten en de meeste van deze spullen had ik nog in huis. Zodoende ben ik naar de supermarkt gegaan en geprobeerd voor een week boodschappen te doen. Dit is nog lastiger dan ik dacht, want aan het begin van de week is het lastig om te bepalen waar je aan het einde van week trek in hebt. Tijdens de eerste week was ik nog erg gedisciplineerd en maakte ik de juiste porties voor mezelf, zodat ik wist dat er geen restjes overbleven. Maar dat afwegen elke keer en precies maken wat je eet, neemt wel aardig wat tijd in beslag.

Dit is maakt het voorkomen van voedselverspilling wel makkelijker, maar het is wel lastig om vol te houden. Al denk ik wel als je het even volhoudt, dat je op een gegeven moment de juiste hoeveelheden wel weet. Aan het einde van week één had ik nog een paar rijpe bananen over en verder heb ik altijd wel havermout in huis en daar heb ik deze heerlijke pancakes van gemaakt (recept staat onderaan de blog).

De tweede week wilde ik iets anders proberen en ging ik mijn eten voor de week al klaarzetten. Dit deed ik dan in bakjes in de koelkast of vriezer. Zo had ik voor mijn ontbijt overnight oats gemaakt, als lunch grote salades en voor mijn avond eten rijst met groente en peulvruchten. Dit had ik voor vijf dagen klaar gemaakt, zodat ik in het weekend wel iets anders kon eten. Dat bleek achteraf een goede keuze geweest, omdat het best saai is om elke dag hetzelfde te eten. Wel had ik geen verspilling deze week, dus dat was top. Net als de eerste week werkt dit goed tegen de verspilling, maar voor mij was het lastig om elke dag hetzelfde te eten. Wel is deze manier erg handig, omdat je maar 1 dag (voor mij de zondag) druk bezig bent met alles voor te bereiden.

Toen brak de derde week aan en wilde ik proberen om gewoon zoals altijd te leven, het moet immers toch een gewoonte worden om geen voedsel te verspillen en dat betekent niet dat je de hele dag daarop moet afstemmen. Ik maakte wat grotere porties en kreeg dit niet altijd op en waar bij ik eerst vaak dacht: dit is niet de moeite waard om te bewaren, heb ik de hele koelkast bijna vol gezet met bakjes eten.

Vaak nam ik de volgende dag als lunch het overgebleven avond eten en als dit niet genoeg was, pakte ik vaak een volkoren wrap erbij. In de derde week heb ik ook een paar keer buitenhuis gegeten en hier probeerde ik mezelf er ook aan te herinneren om zo min mogelijk te verspillen, alleen tot mijn spijt verdween hier soms wel iets in de prullenbak. Deze manier beviel voor mij het beste, je kan makkelijk je koelkast volproppen (net zoals bij mij op de foto) met bakjes en dat later in de week eten. Zo heb je weinig /geen voedsel verspilling, neemt geen extra tijd in beslag en het eten smaakt een dag later nog net zo lekker.

Week vier, de laatste week. Ik was niet helemaal trots op mezelf, omdat ik in week 3 er niet alles aan gedaan had om voedselverspilling te voorkomen. Binnenshuis ging het bij mij wel goed, ik probeerde hier ook steeds meer mijn ouders erin te betrekken en die gingen er ook steeds meer op letten. Maar de keren dat ik niet thuis at en ik mij soms een beetje schaamde om te vragen om het eten in een bakje mee te vragen, heb ik dit in deze week wel gedaan. Ik was erg gemotiveerd om de challenge goed af te sluiten en ging nog extra letten op de kleine details. Wist je dat de stam van een broccoli ook heel erg lekker is? Ook heb ik laatst een broodrooster aangeschaft, dit is erg handig als brood oud is geworden en je het normaal weg zou gooien. Ik denk dat een broodrooster zeker wel een stuk of 5 boterhammen per week schilt die niet meer weggegooid worden. Een aanrader dus!

Over het algemeen kijk ik toch wel op een succesvolle challenge terug. Het is wel een beetje met vallen en opstaan gegaan, maar dat is ook wel logisch. Ik had van te voren ook niet verwacht dat het perfect zou gaan. Naarmate de challenge vorderde kwam ik er ook achter dat je alsnog wel voedsel verspilt, zo wist ik nooit dat je stam van een broccoli kon eten en deze gooide ik dan ook altijd weg. Zo kan je ook met left-overs heerlijke soepen maken en salades, neem is een kijkje op de gratis app van het voedingscentrum: slim koken.

De belangrijkste tips die ik jullie mee geef om zo min mogelijk voedsel te verspillen zijn:
1. Bedenk van te voren wat je wilt eten.
2. Weet wat er in huis is, dit schilt een hoop onnodige boodschappen.
3. Maak een menu voor de hele week.
4. Kook de juiste porties.
5. Bewaar je eten op de juiste manier.
6. Leer koken met restjes.

Naast de app van het voedingscentrum waar ik jullie al op gewezen heb, zijn er meerdere apps die voedselverspilling tegengaan. Resq is een app waarmee je de heerlijke maaltijden en hapjes op kunt halen die normaal in de prullenbak verdwijnen. Daarnaast is er een app, to good to go, waarmee je magic boxen van supermarkten, hotels of restaurants op kunt halen. In de boxen zitten producten die niet meer verkocht kunnen worden.

Ook een handige app is de app: no food waste. In deze app kun je zien welke producten in de supermarkt afgeprijsd zijn doordat de houdbaarheidsdatum nadert..
Al met al hele handige apps die ik zeker aanraadt om is te gebruiken. Zo kunnen we met z’n alle voor een gezonde planeet zorgen en besparen we geld (je kan zo’n 120 euro per jaar besparen door minder voedsel te verspillen). Een win-win situatie, wie wilt dat nou niet?!

Deze maand heb ik verschillende gerechten gemaakt met restjes. Zo heb smoothies gemaakt met restjes fruit en groente, ook heb verschillende keren pancakes gemaakt met overrijpe bananen en als laatste maakte ik heerlijke quinoa bowls.

Hier wat lekkere recepten:
1. https://vegetus.nl/pasta-bolognese-met-linzen-en-zongedroogde-tomaat/
2. https://www.simplyvegan.nl/vegan-curry-met-kokos-zoete-aardappel-kikkererwten-en-spinazie/
3. https://www.ilovevegan.com/roasted-veggie-quinoa-bowl/
4. http://www.degroenemeisjes.nl/gezonde-bananenpannenkoeken/
5. https://foodness.nl/recept/smoothie-van-rode-bieten/
6. https://lovingitvegan.com/vegan-banana-pancakes/

Wij willen in het vervolg jullie wekelijks een update geven over het verloop van onze challenges, hierin zullen wij onze ervaringen, tips, recepten, feiten & weetjes met jullie delen. Tot de volgende blog!

 

Volg StadslandbouwDenHaag op twitter.