OP HUISBEZOEK

Wie zijn de mensen achter de pompoenen?

De komende tijd gaat een van onze collega’s op huisbezoek bij de kwekers. Wie zijn de mensen achter de pompoen? Hier vindt je hun verhalen.

STADSTUIN DE GROENE GEEST

Op de Stadstuin de Groene Geest word ik hartelijk ontvangen door Annelies en Sjoerd. Beide vrijwilligers. We nemen plaats in de schaduw, want de tuin ligt op een zonnige plek. Annelies en Sjoerd beginnen te vertellen.
De Stadstuin de Groene Geest ligt in Nieuw Waldeck. Het ligt naast een Wijkcentrum en basisschool Het Lichtbaken. Vroeger waren er schooltuintjes op het complex maar tegenwoordig niet meer. Wel komen er af en toe peuter- en kleuterjuffen van de school langs met de kinderen. De vrijwilligers zouden het leuk vinden als er meer juffen en meesters komen kijken met hun klas vooral nu ze meedoen aan de Haagse Pompoenwedstrijd en ze al best een grote pompoen hebben.
Op de tuin werkt iedereen mee aan de tuin. Alleen Fatima heeft nog een eigen wijktuintje. Zij komt hier al jaren. Zo ook John, Annelies, Sjoerd en Peter. Allemaal vrijwilligers van boven de 60 jaar die graag in het groen werken. Naast de gezamenlijke werkzaamheden op de tuin zijn er ook enkele afzonderlijke taken; John is degene die de heg snoeit, met de hand, en bezig is met compost maken. Zijn huis ligt vlak naast de tuin, dus hij is er elke dag.
Annelies, doet van alles, zaaien van groenten, koffie en thee zetten, boodschapjes doen en mensen helpen die groenten en bloemen kopen. Peter en Sjoerd zijn nu de verzorgers van de reuzepompoen. Ze hebben beide andere ideeën hoe de grootste pompoen te kweken dus hebben ze besloten om afzonderlijk van elkaar een pompoen te kweken. Sjoerd vertelt me enthousiast over hoe hij zijn pompoenplantje verzorgt en hoe Peter dit doet. Het verschilt hem met name in het idee hoe de pompoen aan de meeste voeding komt om te groeien.

Ze hebben een ovale en ronde pompoen. Om de Ronde Pompoen die Peter verzorgt zit een centimeter om te laten zien hoe groot de omvang al is zonder te zeggen hoe groot ie is, mag ik zeggen best wel groot. Maar eerlijk is eerlijk het plantje van Sjoerd is wel 1,5 week later geplant. Ik bemerk een gezonde concurrentie bij deze pompoenwedstrijd.
Verder krijg ik nog een rondleiding over de gehele tuin. De tuinkat ligt lekker te luieren op de bank. Er komen wat mensen binnen die wat bloemen en groenten kopen. Annelies en Sjoerd laten me allerlei soorten pompoenen zien, verschillende bonen, courgettes en ik proef een muismeloentje. Deze is zo klein als een grote knikker en smaakt naar komkommer. Sjoerd laat me weten dat hij ze in Suriname in het wild at.
Ook hebben ze een pluktuintje met bloemen en er is een imker. Soms geven ze groenten aan het wijkcentrum ernaast, daar wordt op de woensdagen gekookt door jongeren voor ouderen, maar wegens vakantie is wijkcentrum niet open.
Ik praat in de schaduw nog even verder met Sjoerd en Annelies over wat ze voor hun pensioen hebben gedaan voor werk en dat ze nu iets doen wat ze heel prettig vinden. Werken in het groen en zo heb je nog een praatje met iemand. Het is belangrijk dat je als oudere dingen blijft ondernemen, om te voelen dat je nog onderdeel bent van de maatschappij.
Het was een fijn bezoek op Stadstuin de Groene Geest. Ik hoop dat deze vrijwilligers nog jaren mogen blijven. Ik kom zeker nog een keer terug om een pompoen te kopen…

DE KEUSJES

Het is maandagochtend en om 10.00 uur heb ik een afspraak met de tuinierders op de Tuin Keu’s Genoeg.
De tuin is gelegen aan de voorkant van het voormalige stadsdeelkantoor Escamp aan de Genemuidenstraat. In het gebouw zit nu een biljartvereniging en boven zijn zelfstandige kantoorruimtes. Ooit zat er een buurtrestaurant, maar deze is helaas gesloten. Als ik aankom is Esther al op de tuin. Ze geeft me een rondleiding over de tuin van ongeveer 1000m2. Eenieder die hier tuiniert huurt een eigen tuintje voor het hele jaar, voor 25 euro. Je mag zelf beslissen wat je in je tuintje zet, de een wil graag bloemen en de ander groenten. In de tuin van Mustafa staan onderandere tomatenplanten en andere groenten. Zijn tuin is het meest onkruidvrij.

Tijdens ons gesprek komt Tim eraan. Hij is pasgeleden bezig geweest om het onkruid eruit te halen. In Tims tuin staan veel bloemen. Ik maak een foto van Tim in zijn tuin. Ook Leny is gearriveerd. Leny heeft naast haar eigen tuintje als taak om voor de pompoen te zorgen, en ze seint de anderen in als ze geen water kan geven.

Naast hun eigen tuintje hebben de tuinders gezamenlijk de verantwoording voor de rest van de tuin. De een houdt zich bezig met de bloementuin. Esther heeft de kruidentuin als taak. En Ronald is vrijwilliger voor Middin, voor 1 cliënt, die een tuintje heeft. Weer een ander maait het gras.

Wat ik heel bijzonder aan deze groep vind is, dat er mensen zijn die in de wijk woonden en verhuisd zijn naar andere delen van Den Haag of erbuiten, nog steeds op deze tuin terugkomen. De band tussen de mensen voelt als fijn en gezellig aan.

Leny geeft me nog een kleine rondleiding terwijl Ester een kop thee zet. Ze laat me het pompoenplantje zien. Er zit een kleine pompoen aan. Ik maak een foto van Leny en Tim en de pompoen. Leny is onlangs nog bij de “Stadstuin de Groene Geest” geweest en deze heeft al een grote pompoen laat ze me weten. Donderdag zal ik bij hen langs gaan. Tijdens het kopje thee praten we nog verder over de tuin en eten Japanse wijnbes uit de tuin van Ester. Heerlijk.

Ik overhandig nog een bijenhotel voor de tuin en daarna neem ik afscheid na nog meer Japanse wijnbes te hebben gegeten. Het was een gezellige ochtend met leuke enthousiaste mensen. Ik kom graag nog eens langs.

VRIJZINNIGE BIJLES

“Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan Eveline van het Team Vrijzinnige Bijles. Eveline is imker en woont in een voormalig stoomgemaal gebouwd uit 1885. Wat een prachtig plekje in Den Haag. Overal bloemen, planten, bijenkasten, verschillende terrasjes en een bootje in het water.

Net als ik aan kom fietsen is Eveline ook daar. Ze begeleidt me naar de plek van de reuzepompoen. Ze verzorgt de pompoen samen met haar gezin. Het pompoenplantje is al aardig gegroeid en er zit een pompoen aan – best al een mooi formaat. Om het plantje heeft ze een hekje gezet, als bescherming voor de hond. In het midden staat een emmertje met koeienpoep en water, dit geeft ze als voeding aan het plantje aangezien ze op zanderige grond aan het kweken is. Ook liggen er eierschalen en ander gftafval. Eveline plukt de bloemen uit de pompoenplant zodat de pompoen genoeg voeding krijgt. Ik vraag of ze even op de foto wil met de pompoen. Er wordt snel een vriendin opgehaald die bij haar aan het logeren is en ik maak een foto van een gezellig duo.”

Mis je iets op deze pagina en wil je iets toevoegen? Neem dan contact met ons op via het digitaal loket.
Volg stadslandbouw Den Haag op twitter en facebook.